Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΜΙΡΑΛ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Καποιες φορες στην ερημο, μετα απο μια σπανια βροχη, ανθιζει μια ξεχωριστη τουλιπα, με εντονο κιτρινο χρωμα και αλικη καρδια. Το αρωμα της, λεπτο και μεθυστικο, γινεται εντονο και δυνατο καθως το λουζει ο καυτος ηλιος της ερημου. Το ονομα της ειναι Μιραλ.
Ενα κοριτσι, στην πολυπαθη Παλαιστινη, χανει τη μητερα του. Ο πατερας της αποφασιζει να βαλει την ιδια και την αδερφη της στο οικοτροφειο Νταρ Ελ Τιφλ της Ιερουσαλημ, για να λαβουν την καλυτερη δυνατη μορφωση και φροντιδα. Καθως μεγαλωνει, ο πολεμος στην Παλαιστινη μαινεται. Ισραηλινοι Εβραιοι και Αραβες Παλαιστινιοι κοντραρονται μετωπικα, σε μια ενστικτωδη προαιωνια μαχη. Η εφηβικη καρδια σκιρταει, η επανασταση χτυπαει την πορτα της...το ιδιο και ο ερωτας. Η νεαρη γυναικα, αψηφα τον κινδυνο και θετει τον εαυτο της στην πρωτη γραμμη. Το ονομα της ειναι Μιραλ.
Ιερουσαλημ, 1948. Ο Β' Παγκοσμιος τελειωνει και τα δεινα της Παλαιστινης ξεκινουν. Μια γυναικα βρισκει στο δρομο 55 παιδια, ορφανα ενος ακυρηχτου πολεμου, επιζωντες μιας ανευ προηγουμενου σφαγης. Τα παιρνει μαζι της, τα φροντιζει στο σπιτι της και με τη στηριξη των αρχων αλλα και απλων πολιτων, δημιουργει για αυτα ενα ορφανοτροφειο, που αργοτερα γινεται σχολειο θηλεων, αλλα και κολλεγιο. Τα σωζει απο βεβαιο θανατο και αφιερωνει τη ζωη της στην παροχη μιας σωστης μορφωσης για τις γυναικες της Παλαιστινης. Το ονομα της εναι Χιντ Χουσεϊνι.
"Στασου με το κεφαλι ψηλα". Το συνθημα για να πολεμησει καποιος για την αξιοπρεπεια του. Μια ορμητικη χειμαιρρα, με θυτες και θυματα, με αθωους και ενοχους, με αρωμα επανασταστασης ξεσπαει στην Παλαιστινη. Το ονομα της ειναι Ιντιφαντα.

Σπανια ενα βιβλιο σε φερνει αντιμετωπο με τον εαυτο σου. Διαβαζοντας την ιστορια της Μιραλ, περα απο τη συγκινηση που ενιωσα, το κυριο συναισθημα που αντιμετωπισα ηταν το σοκ. Με βαση τα βιβλια που εχω ως τωρα διαβασει και τις ταινιες που εχω δει, πιστευα οτι ο Αραβικος κοσμος ηταν σκληρος, οτι η μουσουλμανικη θρησκεια ηταν απανθρωπη, οτι ολες οι γυναικες αντιμετωπιζονταν χειροτερα και απο αντικειμενα, οτι δεν ειχαν καμια ελευθερια επιλογης καμια βουληση, οτι οι αντρες απλα συμπεριφερονταν με βαση τα κτηνωδη ενστικτα τους, οτι τα παιδια και δη τα κοριτσια αντιμετωπιζονται απο τους μπαμπαδες τους σαν προϊοντα αγοραπωλησιας. Στο βιβλιο αυτο συναντησα χαρακτηρες εντελως διαφορετικους, μια κοινωνια μουσουλμανικη μεν, καθολου απανθρωπη δε, γυναικες με εντονη προσωπικοτητα, αντρες με μεγαλη αγαπη και κατανοηση και εναν τοπο που εδινε και δινει ευκαιριες, που δεν εμποδιζει την αγαπη ουτε τον ερωτα και μαλιστα σε μια ιστορια αληθινη! Κι επιασα τον εαυτο μου να δυσπιστει, να μην μπορει να δεχτει αυτα που αντικριζει. Συνειδητοποιησα με πονο ψυχης πως ειχα κι εγω μεσα μου ριζωμενα στεροτυπα, οτι τελικα, κατα καποιο τροπο ημουν κι εγω ρατσιστρια κι ας μην το ειχα ποτε σκεφτει ετσι...

Το βιβλιο Μιραλ, της Ρουλα Τζεμπρεαλ, νομιζω με στιγματισε. Με αλλαξε... Με εκανε να ψαξω να βρω περισσοτερες πληροφοριες για ολα οσα διαβασα, με εκανε να νιωσω θαυμασμο για τις γυναικες της Παλαιστινης. Ενα βιβλιο γεματο ενταση, ανατροπες, γεματο θυσιες και ανθρωπια, αλλα και διαστικτο απο τη βια και την ανοησια των ανθρωπων οταν φανατιζονται η οταν αναγκαζονται να μεγαλωσουν πολυ πολυ προωρα. Και μου ενισχυσε για αλλη μια φορα την πεποιθηση πως ποτε κανενας λαος δεν εχει κατι να χωρισει με καποιον αλλο. Πολιτικη και πολιτικοι, συμφεροντα, παντου και παντα μονο αυτα. Οι Εβραιοι, μετα το Ολοκαυτωμα, μπορουσαν πολυ καλα να νιωσουν και να καταλαβουν τους Παλαιστινους, για αυτο και ηταν οι ιδιοι οι Ισραηλινοι πολιτες που συχνα τους συνετρεξαν, τους βοηθησαν και τελικα διαδηλωσαν μαζι τους για μια ελευθερη, ειρηνικη, κοινη πατριδα.

Το βιβλιο ειναι αυτοβιογραφικο και εκδοθηκε το 2003. Εντεκα χρονια μετα η κατασταση στην Παλαιστινη ελαχιστα εχει αλλαξει στην ουσια και η χωρα ακομα φλεγεται. Λιγα χρονια αργοτερα το βιβλιο μεταφερθηκε στη μεγαλη οθονη με την ομοτιτλη ταινια.


Η ιστορια της Μιραλ ειναι ενα αναποσπαστο κομματι της Παλαιστινιακης ιστοριας, που εγω προσωπικα δεν την ηξερα καθολου. Ειναι ενα εξαιρετικο εναυσμα για να ψαξει κανεις πιο βαθια και να μαθει περισσοτερα. Για μενα, συγκαταλεγεται πλεον στη λιστα με τα αγαπημενα μου και σας το συστηνω ανεπιφυλακτα.

Την ταινια δεν την εχω δει, αυτο ειναι το τρεϊλερ. Φαινεται ενδιαφερουσα και θα τη δω σιγουρα, καθως σηκωσε θυελλα αντιδρασεων η προβολη της στην Αμερικη.



Πεταλουδισια φιλια σε ολους! Καλο Σαββατοκυριακο!

14 σχόλια:

  1. Δεν νοείται ρατσισμός, όταν ασκείς κριτική σε πολιτικές και χώρες που χρησιμοποιούν και θέλουν έναν κόσμο ολόκληρο υποτελή.Παντού υπάρχουν φωτεινές κι αξιέπαινες εξαιρέσεις, με απλούς ανθρώπους, επιστήμονες, σκεπτικιστές και διανοούμενους, αλλά είναι μειοψηφία δυστυχώς.Χρειάζονται πολλές ακόμα Miral.Γιατί εάν ήταν αυτή η πλειοψηφία, θα τους είχαν ξεκουμπίσει.Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι λαοί έχουν γαλουχηθεί με ιδανικά για την ανθρώπινη ζωή πολύ διαφορετικά των δικών μας.Όχι βέβαια ότι κι εμείς είμαστε άγιοι, αλλά π.χ. την αρχή της ισότητας, ακόμα δεν την αποδέχονται.Υπάρχουν και συμφέροντα στη μέση για να κρατούν τους λαούς σε ύπνωση.Κάτι ανάλογο που γίνεται στη χώρα μας.Η θρησκευτική με την κρατική εξουσία έχουν βαθιές ρίζες κι οι θυσίες ορισμένων πάνε χαμένες.Αλλά κι όταν τους δίνεται η ευκαιρία ν' απαλλαγούν, πάλι σε παρόμοιες λύσεις καταφεύγουν.Φαύλος κύκλος η ζωή τους!Ας μείνουμε λοιπόν σ' αυτές τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις!
    Το τρέιλερ της ταινίας πολύ ενδιαφέρον και τ' αμερικανάκια μόνιμα στην αντίδραση, όταν βλέπουν να θίγονται τα συμφέροντα τους!
    Να 'σαι πάντα καλά και χαρούμενο Σαββατοκύριακο να περάσεις!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστίνα μου καλησπέρα !!
    Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και με εντυπωσιάζει η ιστορία και ο αγώνας μιας γυναίκας της Παλαιστίνης!!
    Ο ρατσισμός σίγουρα υπάρχει εκεί όπου υπάρχουν και τα συμφέροντα και εμείς οι υπόλοιποι με ότι μέσο διαθέτουμε να βρούμε τα φωτεινά σημεία και όχι τα υποκινούμενα σκοτάδια !! Προσωπικά σ΄ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να το αναζητήσω !!!
    Σε φιλώ με την αγάπη μου και Καλό σου μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με κάλυψε απόλυτα ο Νίκος...κάτι ανάλογο θα έγραφα κι εγώ!
    Πάντως με έκανες να θέλω να διαβάσω το βιβλίο και να δω και την ταινία!
    Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο δίκιο έχει ο Νίκος!!!
    Ετσι ακριβώς είναι!
    Πεταλουδίτσα μου έχεις κινήσει το ενδιαφερον και θα πάω να την βρω την ταινία και το βιβλίο!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντού υπάρχουν και όμορφα πράγματα, αρκεί να τα δει κανείς ε;

    Καλό μήνα και καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστίνα μου καταπληκτική ανάρτηση . Ρούφηξα την ιστορία της Μιράλ και εντυπωσιάστηκα από το τρέιλερ. Θα ήθελα πολύ να δω την ταινία.
    Νομίζω ότι εξαιρέσεις υπάρχουν παντού. Δεν είσαι ρατσίστρια αν έχεις στο νου σου κάποια στερεότυπα που δεν σχηματίστηκαν έτσι , αλλά με πολλά πολλά παραδείγματα που έχουν έρθει ως τώρα στο φως. Αυτόν τον καιρό οι ειδήσεις είναι γεμάτες από τρελά περιστατικά σε Ινδία Πακιστάν και χώρες της Αφρικής....
    Μια γυναίκα περιμένει την εκτέλεση της γιατί έγινε Χριστιανή και παντρεύτηκε Χριστιανό.... Η πλειοψηφία είναι απαίδευτη και σκληροπυρηνική. Ευτυχώς που οι εξαιρέσεις δείχνουν ότι σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν Άνθρωποι!
    Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστινακι μου καλημερα!
    Δεν ειχα ακουστα το βιβλιο.
    Μεσα απο σενα ομως φανταζει υπεροχΟ!

    φΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @νικος
    Καταλαβαινω τι εννοεις, αλλα εγω αλλου το παω.
    Δεν ειναι ολες οι μουσουλμανικες χωρες κακες ουτε η μουσουλμανικη θρησκεια γραφει ολα οσα εφαρμοζουν οι σκληροπυρηνικοι. Εγω μεχρι προτινος ειχα αυτη την αισθηση ομως. Ισως ο Αραβικος μουσουλμανισμος να ειναι διαφορετικος απο τον ισλαμισμο του Ιραν, Ιρακ κλπ ... Διαβαζοντας τον Αλχημιστη εμαθα οτι δυο μονο υποχρεωσεις εχει ενας μουσουλμανος στη ζωη του, να ασκει τη φιλανθρωπια και να επισκεφτει μια φορα τουλαχιστον τη Μεκκα. Ποσο εκ διαμετρου αντιθετο ειναι αυτο με οσα εμεις ξερουμε για αυτη τη θρησκεια;
    Εγω κατεληξα ξανα στο λυπηρο συμπερασμα οτι χρησιμοποιειται η θρησκεια σαν αλλοθι για τα πιο ειδεχθη εγκληματα, βασιζομενη στα πιο αγρια ενστικτα του ανθρωπου, με στοχο το κερδος και μονο...
    Κριμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @νικολ
    Να το αναζητησεις Νικολ μου. Κι εγω θα φροντισω να διαβασω κι αλλα για την ιστορια της Παλαιστινης, μου κινησε το ενδιαφερον.
    Σε ευχαριστω και σε φιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @μαρια
    Κι εγω με την πρωτη ευκαιρια θα δω την ταινια! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @hengeo
    Καλωσορισες!
    Ναι, παντου και παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @αιρις
    Ναι, ειναι απαιδευτοι κι αυτη ειναι η βαση για ολα! Η ελλειψη παιδειας...
    Με την παιδεια ο νους διευρυνεται και βλεπεις αλλιως τα πραγματα...
    Φιλακια και καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ελενα λ.
    Το βιβλιο ειναι πολυ ωραιο, οι ταινιες συνηθως μετα το βιβλιο με απογοητευουν, αλλα το τρειλερ δειχνει ενδιαφερον οποτε θα δουμε...
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @εκφρασου
    Καθε βιβλιο που παει ενα βημα παραπερα τη σκεψη μας ειναι ενα καλο βιβλιο! Φιλακια πολλα Κικιτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.